Bakalar na bijelo (in bianco)

Sastojci:
bakalar, cca 60-70 dag
češnjak
peršin
sol
papar
maslinovo ulje
Priprema:
Namočen (dva dana) i skuhan bakalar dobro očistite od kostiju i kožica, još toplog ga usitnite (razmrvite prstima ili zgnječite vilicom), dodajte nekoliko nasjeckanih režnjeva češnjaka, peršin, posolite, popaprite i ulijte najmanje 2,3 dl maslinovog ulja.
Tucite ga ručno sve dok se ne pretvori u svijetlu masu.
Po potrebi dodajte ulja i vode u kojoj se bakalar kuhao.
Poslužite s prepečenim kruhom ili palentom.
Napomena:
Kako je ručno „lupanje“ bakalara malo duži i teži (ali pravi starinski) način pripreme, možete ga usitniti i mikserom.
Pritom pazite da se ne pretvori u posve glatku masu/kremu jer se u namazu moraju osjetiti sitni komadići bakalara tj. njegova karakteristična tekstura. Ako želite povećati masu, možete dodati i par skuhanih i protisnutih krumpira ili pak nekoliko žlica mlijeka, što će namaz učiniti svjetlijim.
Izvor:
gastronomika.hr, Majda Matković