Bakalar na gulaš

Sastojci:
1 suhi bakalar, cca 50 dag
4,5 krumpira
nekoliko fileta slanih inćuna ili srdela
maslinovo ulje
češnjak, 5,6 režnjeva peršin
koncentrat od pomidora
lovorov list
sol, papar po potrebi
Priprema:
Suhi bakalar namačite u vodi (dan-dva, vodu povremeno mijenjajte), ocijedite i stavite kuhati u hladnu posoljenu vodu s par listova lovora i pokoji režanj češnjaka.
Kuhajte ga 1 – 1 i pol sat.
Pustite da se malo prohladi u vodi, pa ga očistite od kože, kostiju i iskidajte na komadiće.
Vodu u kojoj se kuhao sačuvajte.
Nasjeckajte češnjak i prodinstajte ga na dosta maslinovog ulja (1 i pol do 2 dl), dodajte nasjeckane filete inćuna ili srdela, bakalar pa miješajuću kratko popržite.
Podlijte vodom u kojoj se bakalar kuhao, dodajte žlicu, dvije koncentrata od pomidora (po ukusu), peršin i popaprite.
Kratko kuhajte na laganoj vatri pa dodajte krumpir narezan na ploške.
Prelijte ostatkom vode od bakalara (ako vam se čini premoćno, osim vode od bakalara ulijte malo obične, vruće vode) dok sve ne bude prekriveno i kuhajte na laganoj vatri cca pola sata (dok se krumpir ne skuha).
Ne miješajte nego povremeno protresite posudu.
Poslužite toplo, s kruhom ili palentom.
Napomena:
U nekim varijantama u gulaš od bakalara osim češnjaka stavlja se i kapula, a može se podliti i bijelim vinom.
Izvor:
gastronomika.hr, Majda Matković