Bamije s rižom

Sastojci:
250 g bamija
150 g riže
150 g pirea od rajčica
30 g maslaca
30 g margarina
1 ½ l juhe od povrća
prstohvat šafrana
sjeckani peršin
sol
papar
Priprema:
U zdjeli zagrijte margarin i na njemu propirjajte nasjeckani luk. Dodajte očišćene i oprane bamije te pirjajte poklopljeno, dolijevajući po potrebi juhu. Kad je povrće napola gotovo dodajte juhom razrijeđeni pire od rajčica. Pospite šećerom i pirjajte dalje dok bamije sasvim ne omekšaju a tekućina ne ispari. U preostaloj juhi zakuhajte opranu rižu. Kuhajte je 20 minuta, potom je maknite s vatre i ostavite po strani da do kraja omekša. Procijedite rižu kroz sito. U posebnoj zdjeli ototpite maslac, dodajte rižu, pospite šafranom te dobro izmiješajte. Manji kalup za nabujak namažite maslacem, natisnite u njega kuhanu rižu i za nekoliko minuta je iskrenite na zagrijani pladanj. Pazite da se ne raspadne već da zadrži oblik kalupa. Bamiju složite uokolo, a rižu ukrasite peršinovim listom.
Napomena:
Izvor:
Vegetarijanska kuhinja