Bilduda

Sastojci:
- 4 jaja
– 4 dl kajmaka (2 kisela vrhnja)
– 6 dl mlijeka
– 1 kvasca
– 1 žličica soli
– 60 dag kukuruznog brašna
– 15 dag šećera
– tvrdi domaći pekmez od šljiva
– mast za mazanje tepsije
Priprema:
Cjela jaja izmutiti, dodati im uz stalno miješanje naizmjence mlijeko i kukuruzno brašno, i u malo mlijeka dignuti kvasac. Uz stalno miješanje dodati sol i šećer. Smjesa bi trebala biti malo gušća od one za palačinke. Ostaviti na toplom da kvasac počne djelovati.
Neotopljenom masti namazati tepsiju. Usuti smjesu u tepsiju prethodno namazanu neotopljenom masti.
Komade pekmeza koji kod pečenja trebaju potonuti u smjesu, rasporediti ravnomjerno.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.
Rezati na velike kocke i servirati toplo.
Napomena:
Stari slavonski recept iz požeškog kraja zabilježen od ekipe Muzeja u loncu
Izvor:
baka Zlata Vučetić iz Jakšića