bogata mocha pita

Sastojci:

tijesto:

300 g zdrobljenih običnih čokoladnih keksa

1 žlica instant-kave

100 g šećera

125 g rastopljenog maslaca

nadjev:

250 g krupno narezane tamne čokolade

1 žlica instant-kave

125 ml hladne vode

3 žličice želatine

6 velikih jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjaka)

150 g šećera

250 ml punomasnoga slatkog vrhnja

dekoracija:

strugotine mliječne čokolade

Priprema:

Tijesto:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Premažite maslacem kalup za pečenje tarta promjera 28 cm. Pomiješajte mrvice keksa, kavu i šećer. Dodajte maslac i dobro promiješajte. Smjesu pritisnite uz dno i rubove namašćenog kalupa. Pecite 10 minuta. Ohladite na stalku ili rešetki.

Nadjev:

Rastopite čokoladu na pari. Maknite s vatre i umiješajte kavu. Ostavite po strani da se ohladi.

U zdjelicu s hladnom vodom stavite želatinu kako bi omekšala.

Na pari miješajte žumanjke i pola šećera. Miješajte kuhačom dok se šećer ne rastopi i krema postane gusta. Dodajte smjesu sa želatinom i miješajte dok se želatina potpuno ne rastopi. Uklonite s pare i umiješajte rastopljenu čokoladu. Pustite da se ohladi do razine sobne temperature.

Kad se čokoladne smjesa ohladi, miksajte vrhnje s dvije preostale žlice šećera dok ne postane čvrsto. Umiješajte u čokoladnu smjesu.

Nanesite nadjev na ispečeno tijesto i stavite u hladnjak da se hladi najmanje 6 sati prije posluživanja. Ukrasite strugotinama mliječne čokolade.

Napomena:

Naziv mocha dolazi od imena luke u Jemenu iz koje se izvozila najfinija kava po cijelome svijetu. Danas mocha označava jelo s okusom kave i čokolade.

Izvor:

Recept iz kuharice „Pite i tartovi“ Carle Bardi i Rachel Lane; izdavač: LUMEN

 

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti

rolice s cimetom i bademima lotte-1

Rolice s cimetom i bademima

             …

ružice s brusnicama dilajla

Havajske ružice

             …