Brancini u vinu

Sastojci:
(za 4 osobe)
4 brancina (25-30 dag svaki)
krupna morska sol
svježi ružmarin
nekoliko listića kadulje
češnjak
bijelo vino (2 -3 dl)
maslinovo ulje
svježe samljeveni papar
Priprema:
Očistite, operite i posušite brancine. U utrobu im stavite malo ružmarina, komadić češnjaka, malo krupne soli i maslinovog ulja.
Ribe posložite u nauljenu posudu, prelijte vinom, pospite nasjeckanim češnjakom, usitnjenim listićima ružmarina i kadulje, posolite, popaprite i kuhajte nekoliko minuta na malo jačoj vatri. Smanjite vatru i poklopljeno kuhajte 10-ak minuta. Pazite da se riba ne primi za dno posude pa je tijekom kuhanja zalijevajte umakom i pažljivo je okrenite, te kuhajte još 10-ak minuta. Ukoliko je potrebno, dodajte još malo vina/vode ili ako imate ribljeg temeljca. Poslužite toplo s kuhanim krumpirom, blitvom…
Napomena:
Ukoliko je riba često na vašem jelovniku, možete unaprijed pripremiti aromatiziranu sol, koja može stajati i do 2 mjeseca u staklenki u hladnjaku. Oprane i osušene listiće ružmarina i kadulje pomiješajte s nasjeckanim češnjakom i u mužaru (avanu) usitnite s krupnom solju.
Izvor:
gastronomika.hr