Buhtle

Sastojci:
500 g brašna
30 g kvasca
50 g šećera
¼ mlakog mlijeka
40 g maslaca
2 jaja
1 žličica soli
naribana korica 1 limuna
za kalup:
75 g maslaca
za posipanje:
šećer u prahu
Priprema:
Brašno prosijemo u zdjelu, u sredini napravimo udubinu, u njoj zamiješamo izmrvljeni kvasac s malo šećera, mlijeka i brašna te pustimo da se diže 15 minuta. Rastopimo maslac i stavimo ga s ostalim šećerom, ostatkom mlijeka, jajima, solju i limunovom koricom u zdjelu s kvascem pa sve dobro izmijesimo. Tijesto tučemo dok se ne pojave mjehurići; pustimo ga dizati 15-20 minuta.
Pećnicu ugrijemo na 220˚C. Maslac rastopimo u vatrostalnom kalupu ili limu za pečenje. Od tijesta oblikujemo kugle teške oko 50 g, uvaljamo ih u maslac i složimo jednu pored druge u lim. Buhtle pečemo 20-30 minuta. Prije posluživanja pospemo ih šećerom u prahu.
Napomena:
vruće buhtle mogu se poslužiti s umakom od vanilije
Izvor:
izvorni austrijski recept