Crni rižoto od sipa

Sastojci:
1 kg sipa
1 veća kapula (luk)
5,6 režnjeva češnjaka
30-ak dag riže
čaša bijelog vina
peršin
lovorov list
maslinovo ulje
sol
papar
Priprema:
Očišćene i oprane sipe narežite na manje komade, vrećice s crnilom odvojite i sačuvajte (otopite u malo vode).
Na maslinovom ulju prodinstajte kapulu, dodajte sitno nasjeckani češnjak i peršin (dio sačuvajte), kratko prodinstajte, dodajte sipe, lovorov list, posolite, popaprite, još kratko prodinstajte pa dodajte vino i vodu (ili još bolje riblji temeljac ako imate). Kuhajte cca 30-ak minuta (probajte), pa dodajte rižu, koju možete prije toga kratko tostirati na tavi i crnilo pa kuhajte na laganoj vatri dok se riža ne skuha (po potrebi podlijte). Pustite da poklopljeno odstoji koju minutu, pospite preostalim peršinom i naribanim parmezanom.
Poslužite toplo.
Napomena:
Po ukusu možete dodati i malo koncetrata od pomidora (rajčice), peperoncino – ako volite pikantnije.
Izvor:
gastronomika.hr