Crostata od trešanja

Sastojci:
za tijesto:
25 dag glatkog brašna
10 dag putra, 2 jaja
4 žlice šećera, 1 vanilin šećer
malo soli
naribana korica 1 limuna
½ vrećice kvasca
za nadjev:
1 kg trešanja, 2-3 žlice šećera
1 žličica cimeta
za posipanje:
komadić putra, malo brašna
šećer u prahu
Priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, kvasac imalo soli. Dodajte natrgani putar pa ga prstima razmrvite s brašnom. Dodajte naribanu koricu limuna i umućena jaja, umijesite tijesto, oblikujte kuglu, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak najmanje pola sata.
U međuvremenu operite trešnje i izvadite im koštice (dio cijelih možete ostaviti za ukras).
Kalup namastite s malo putra, pobrašnite ga, razvucite tijesto i izbockajte ga vilicom. Na tijesto stavite polovicu količine trešanja i pospite polovicom količine šećera pomiješanog s cimetom. Ponovite postupak.
Uzmite komadić putra, prstima ga umrvite s malo brašna i pospite po crostati (krostata) pa je stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva cca 40 minuta. Pustite da se ohladi, pospite je šećerom u prahu i po želji ukrasite svježim trešnjama.
Napomena:
Izvor:
gastronomika.hr