pizza s pomodorinima u zbunjem

Sastojci:

(za 6 – 8 porcija)

1 kg brašna
2 kocke svježeg kvasca
3 čajne žličice soli
2 čajne žličice bijelog šećera
3 dcl mlake vode
maslinovo ulje
umak od rajčice (pelati)
nemasna šunka ili tuna iz konzerve
mozzarella
povrće po želji

Dijetna pizza od 300 kalorija, 4.1 out of 5 based on 8 ratings

Priprema:

Tijesto:

Smrviti kvasac, dodati jednu šaku brašna, šećer i nekoliko žlica mlake vode (koliko je potrebno da se ova smjesa gusto umuti i pritom otopi sav kvasac); izmiješati skoro svo preostalo brašno (ostaviti dvije šake za kasnije posipanje stola) u velikoj zdjeli sa solju, smjesom kvasca, vode i šećera, te miješajući dodavati preostalu mlaku vodu dok se ne dobije smjesa dovoljno gusta da se jedva miješa kuhačom.

Istresti sve na pobrašnjenu radnu površinu, posuti ostatkom brašna i onda miješati brzim i energičnim pokretima dok se tijesto ne prestane lijepiti za ruke (u prvo vrijeme si svaki priučeni pizzaiol može pomagati dodatnim “brašnjenjem” dlanova i/ili smjese). Tijesto mora na koncu biti polutvrdo i glatko.

Važni savjeti:

Brašno ne smije biti hladno (iz neke ledene smočnice) već zagrijano barem na sobnu temperaturu, mlačna voda ne smije biti pretopla (ako je smjesa prehladna – ništa od djelovanja kvasca, a ako je temperatura bilo kojeg sastojka previsoka tj. > 40 stupnjeva C ubit će kvaščeve gljivice).
U tijesto NE ide nikakvo ulje, kod pripreme tijesta za pizzu nije potrebno čekati da kvasac uzađe, baš kao što nije potrebno puštati gotovo tijesto da se “diže”.
Ovako pripremljeno tijesto formira se u dugi valjak koji se onda nožem podijeli u 6-8 jednakih dijelova.
Uz pomoć malog dodatka brašna, spretnih ruku i valjka, svaki od ovih dijelova tijesta se razvalja u što veću “podlogu za pizzu” i to na listu papira za pečenje veličine velikog pekača (roštijere, tepsije) koju imate u svom štednjaku. Pripremljene podloge za pizzu (tijesta) skupa s papirom za pečenje se slažu u ledenicu jedna na drugu.
Kada narednih dana poželite ovu light-pizzu, izvadite jedno tijesto iz ledenice, položite ga na pekač (tepsiju), metnite 1-2 čajne žličice maslinovog ulja koje dobro razmažite po tijestu (rukama ili kistom) kako umak od rajčice ne bi u daljnjem tijeku ulazio u tijesto i činio ga gnjecavim. Potom  stavite rajčicu (pire, passatu, ali ne ketchup), dosolite lagano i pospite origanom.

Dodaci:

Nakon ovakve pripreme slijedi dodatak “glavnih” sastojaka koji bi trebali biti: nemasna šunka (5-10 dag za jednu osobu) ili tuna “oslobođena” viška ulja (tunu iz konzerve u ulju u cjedilu kratko isprati toplom vodom), svježe povrće po želji u neograničenoj količini (narezana paprika, tikvica, cvjetača, brokula, crveni luk…). Na kraju preko svega što sitnije natrgati 1/2 standardnog paketa mozzarelle.
Mozzarella je najkaloričnija namirnica u ovom receptu, pa je treba dodavati “škrto” i što bolje “rasporediti” po površini pizze. Mozzarella se dodaje kao posljednji sastojak – ukus pizze, zadovoljstvo i sitost koju ćete njome dobiti ne ovise o količini sira, a kalorijska vrijednost – da.
Uloga mozzarelle u pizzi je da “poveže” sve sastojke, učini je ukusnom i – “hrskavom”.
Upravo zbog ovog zadnjeg cilja (a odnosi se na sir i na tijesto) – ovako zgotovljenu pizzu, bez odmrzavanja, metnite u maksimalno zagrijanu pećnicu (kod kućnih pećnice je to najčešće 250 stupnjeva) i pecite dok tijesto po rubovima i mozzarella po pizzi ne postanu rumeni.

Dijetna pizza od 300 kalorija, 4.1 out of 5 based on 8 ratings

Napomena:

Ovaj recept doc.dr.sc. Alena Ružića iz Akademskog centra zdravlja rezultira pizzom s bitno manje kalorija od klasične pizze. Idealan je na način da se tijesto radi jednom u dva tjedna i po potrebi vadi iz zamrzivača, oplemeni sastojcima i gurne u pećnicu.
Rezultat je brzi niskokalorični ručak jer za razliku od klasičnih pizza koje debljaju ova nema nepotrebnog ulja u tijestu i previše sira koji je najkaloričniji sastojak standardne pizze.
Ovako priređena pizza, uz neminovne varijacije, sadrži oko 300 – 350 kcal! Dijetno i fino.

Dobar tek!

Dijetna pizza od 300 kalorija, 4.1 out of 5 based on 8 ratings

Izvor:

doc.dr.sc. Alen Ružić

Dijetna pizza od 300 kalorija, 4.1 out of 5 based on 8 ratings
VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 4.1/5 (8 votes cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti