Domaća štrudla od višanja

Sastojci:
(za veći pleh)
2 kg očišćenih višanja (zamrznutih/ u sezoni svježih)
cimet
šećer
krušne mrvice
15-ak dag putra i cca 1 dl ulja za premazivanje
za tijesto:
¾ kg glatkog brašna (pola za tanka tijesta i pola običnog glatkog)
cca ½ l mlake vode
1 žličica soli
2 žlice ulja
2 žlice jabučnog octa
Priprema:
d brašna i ostalih sastojaka umijesite tijesto (malo mekanije), napravite štrucu, podijelite na dva dijela pa svaki dio ponovno premijesite i oblikujte pogačice. Svaku pogačicu stavite u zasebnu nauljenu posudu, premažite ih s još malo ulja i poklopite. Pustite da odstoji 1-2 sata.
U međuvremenu ocijedite višnje od soka, odnosno odmrznite ih ukoliko koristite zamrznute.
Radnu plohu tj. stol prekrijte stolnjakom, pospite oštrim brašnom i pažljivo rukama rastežite tijesto, da visi preko stola.
Žlicom nakapajte polovicu količine otopljenog putra pomiješanog s uljem pa nakapajte tijesto i premažite ga kistom ili dlanom. Na jednoj strani tijesto (cca na 20 cm širine) pospite krušnim mrvicama, rasporedite polovicu količine višanja, pospite cimetom po ukusu i šećerom (cca 4 žlice po štrudli ili više ako volite slađe). Zarolajte i stavite u namašćen pleh ili papir za pečenje te premažite putrom.
Ponovite postupak za drugu štrudlu.
Stavite peći oko 55 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva.
Izvadite iz pećnice, pustite da se malo prohladi, po želji pospite šećerom u prahu, razrežite i poslužite.
Napomena:
Ako radite s kupovnim korama, uzmite po 5 kora za svaku štrudlu. Stavite koru na vlažnu kuhinjsku krpu, malo je pošpricajte vodom i namastite i tako redom dok ne potrošite sve kore. Nadjev stavite kao što je gore opisano s time da u ovom slučaju koristite manju količinu višanja jer su kupovne kore manje (cca 1 i ½ kg višanja za 2 štrudle).
Pecite nešto kraće nego štrudlu od domaćeg tijesta (cca 35- 40 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zapečenu boju).
Izvor:
gastronomika.hr