bozicni engleski puding

Sastojci:

(za 8-10 osoba)

100 g goveđeg loja

150 g korintskih, crnih grožđica

150 g grožđica

po 50 g ušećerenih limunovih i narančinih korica

100 g oguljenih badema

100 g ušećerenih (kandiranih) trešanja

100 g brašna, 150 g bijelih mrvica

100 g smeđeg šećera

naribana korica i sok 1 limuna

po 2 navrška noža mljevenog cimeta, mljevenih klinčića i pimenta, ½ žličice soli

sok 1 naranče

¾ šalice mlijeka

3 jaja, 3 žlice konjaka

za kalup za puding:

ulje

 

Priprema:

Goveđi loj sitno nasjeckamo. Grožđice operemo vrućom vodom i ocijedimo ih. Ušećerene limunove i narančine korice te bademe sitno narežemo. Kandirane trešnje raščetvorimo. Suho voće i bademe izmiješamo u velikoj zdjeli, dodamo goveđi loj, brašno, mrvice, šećer, limunovu koricu, začine i sol. Sastojke izmiješamo. Umiješamo limunov i narančin sok te mlijeko. Jaja razmutimo s konjakom, ulijemo u zdjelu i miješamo da se pojedinačni sastojci međusobno dobro povežu. Po potrebi dodamo još malo mlijeka.

Zakuhamo vodu za vodenu kupelj. Veliki kalup za puding i poklopac namažemo uljem. Kalup napunimo smjesom za puding najviše do 5 cm ispod ruba i zatvorimo poklopcem. Kalup stavimo u kipuću vodu; mora biti uronjen do 2/3 svoje visine. Puding kuhamo 4 sata.

Pustimo da se ohladi i istresemo ga. Umotamo ga u krpu navlaženu rumom, zapakiramo u čvrstu aluminijsku foliju i stavimo barem 4 tjedna u hladnjak. Prije jela puding stavimo u kalup u kojem je kuhan i grijemo ga u kipućoj vodenoj kupelji 1-1 i pol sat. Poslužimo s cumberlandskim umakom od ruma i maslaca.

sastojci za umak:

100 g maslaca, 100 g smeđeg farin šećera, 1 rakijska čašica ruma (2 cl), 1 prstovet naribana muškatnog oraščića.

priprema umaka:

Maslac pjenasto izmiješamo sa šećerom, malo pomalo umiješamo rum i na kraju dodamo oraščić. Prije posluživanja umak od ruma i maslaca držimo poklopljen u hladnjaku 1 sat. Umjesto ruma može se upotrijebiti i komovica, no u tom slučaju farin bi trebalo zamijeniti bijelim šećerom.

Napomena:

Kao što je navedeno u pripremi engleski božićni puding treba pripremiti više tjedana prije posluživanja kako bi se raznovrsni sastojci što bolje proželi. Kod serviranja može se preliti vrućom čokoladom ili ga flambirati. U tom slučaju puding se pokapa dvjema žlicama blago ugrijanog konjaka, zapali se i iznosi na stol dok još gori.

 

Izvor:

izvorni engleski recept

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti

čokoladna mokka torta dilajla

Čokoladna mokka torta

             …

krostule 2 pusna kuharica

Kroštule (2)

     …