Engleski božićni puding

Sastojci:
(za 8-10 osoba)
100 g goveđeg loja
150 g korintskih, crnih grožđica
150 g grožđica
po 50 g ušećerenih limunovih i narančinih korica
100 g oguljenih badema
100 g ušećerenih (kandiranih) trešanja
100 g brašna, 150 g bijelih mrvica
100 g smeđeg šećera
naribana korica i sok 1 limuna
po 2 navrška noža mljevenog cimeta, mljevenih klinčića i pimenta, ½ žličice soli
sok 1 naranče
¾ šalice mlijeka
3 jaja, 3 žlice konjaka
za kalup za puding:
ulje
Priprema:
Goveđi loj sitno nasjeckamo. Grožđice operemo vrućom vodom i ocijedimo ih. Ušećerene limunove i narančine korice te bademe sitno narežemo. Kandirane trešnje raščetvorimo. Suho voće i bademe izmiješamo u velikoj zdjeli, dodamo goveđi loj, brašno, mrvice, šećer, limunovu koricu, začine i sol. Sastojke izmiješamo. Umiješamo limunov i narančin sok te mlijeko. Jaja razmutimo s konjakom, ulijemo u zdjelu i miješamo da se pojedinačni sastojci međusobno dobro povežu. Po potrebi dodamo još malo mlijeka.
Zakuhamo vodu za vodenu kupelj. Veliki kalup za puding i poklopac namažemo uljem. Kalup napunimo smjesom za puding najviše do 5 cm ispod ruba i zatvorimo poklopcem. Kalup stavimo u kipuću vodu; mora biti uronjen do 2/3 svoje visine. Puding kuhamo 4 sata.
Pustimo da se ohladi i istresemo ga. Umotamo ga u krpu navlaženu rumom, zapakiramo u čvrstu aluminijsku foliju i stavimo barem 4 tjedna u hladnjak. Prije jela puding stavimo u kalup u kojem je kuhan i grijemo ga u kipućoj vodenoj kupelji 1-1 i pol sat. Poslužimo s cumberlandskim umakom od ruma i maslaca.
sastojci za umak:
100 g maslaca, 100 g smeđeg farin šećera, 1 rakijska čašica ruma (2 cl), 1 prstovet naribana muškatnog oraščića.
priprema umaka:
Maslac pjenasto izmiješamo sa šećerom, malo pomalo umiješamo rum i na kraju dodamo oraščić. Prije posluživanja umak od ruma i maslaca držimo poklopljen u hladnjaku 1 sat. Umjesto ruma može se upotrijebiti i komovica, no u tom slučaju farin bi trebalo zamijeniti bijelim šećerom.
Napomena:
Kao što je navedeno u pripremi engleski božićni puding treba pripremiti više tjedana prije posluživanja kako bi se raznovrsni sastojci što bolje proželi. Kod serviranja može se preliti vrućom čokoladom ili ga flambirati. U tom slučaju puding se pokapa dvjema žlicama blago ugrijanog konjaka, zapali se i iznosi na stol dok još gori.
Izvor:
izvorni engleski recept