Finska juha od povrća s račićima

Sastojci:
(za 6 osoba)
1 mala cvjetača, 1 manja mrkva (125 g), 125 g svježeg graška, nekoliko krumpira, 200 g mahuna, nekoliko rotkvica
125 g špinata, 2 l vode
žlica šećera, 2 žličice soli, 3 žlice maslaca, 3 žlice brašna, šalica mlijeka, 2 žumanjka, pola šalice vrhnja, prstohvat papra
200 g očišćenih repova kozica ili drugih račića, 2 žlice nasjeckanog kopra
Priprema:
Povrće operemo, očistimo i narežemo. Cvjetaču podijelimo na cvjetiće, mrkvu i krumpir narežemo na kockice, a mahune na komade. Rotkice raspolovimo. U dvije litre vode zakuhamo povrće uz dodatak soli i šećera i kuhamo na blagoj vatr 7-8 minuta dok ne omekša, dodamo špinat pa kuhamo još pet minuta. Juhu procijedimo, a povrće stavimo na stranu. Rastopimo maslac, pospemo ga brašnom i uz miješanje dolijevamo juhu i na kraju i mlijeko. Žumanjke razmutimo s vrhnjem i tri žlice juhe pa sve umiješamo u ostatak juhe, posolimo i popaprimo. Vratimo povrće u juhu i dodamo repove kozica ili drugih račića koje smo pretodno kratko prokuhali. Vruću juhu pospemo koprom i poslužimo.
Napomena:
Izvor:
tradicionalni finski recept