Frigane (pržene) marelice

Sastojci:
40 dag marelica
2,5 dag šećera za tijesto + za marelice
10 dag brašna
1 jaje
malo soli
malo hladne vode
malo ruma
malo ulja za tijesto + za prženje
malo soka od limuna
naribana limunova korica
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Oprane marelice prepolovite i odstranite im koštice. Stavite ih u zdjelu, pošećerite i prelijte limunovim sokom. Pustite da odstoje sat vremena.
U međuvremenu umijesite tijesto od brašna, šećera, soli, hladne vode, limunove korice, žumanjka, ulja i snijega od bjelanjka. Smjesu dobro promiješajte.
Marelice umačite u tijesto i frigajte u toplom ali ne prevrućem ulju. Poslužite tople, posute šećerom u prahu.
Napomena:
umjesto marelica možete koristiti breskve
Izvor:
tradicionalni recept