Friški istarski pjat s ombolom

Sastojci:
ombolo
slanutak
bob
bijeli grah
ružmarin
palenta
jaje
bijelo vino
koromač
šparoge
Priprema:
Bob blanširamo na kratko da se kožica lakše odvoji, ogulimo ga i ostavimo sa strane. Skuhamo palentu s cvjetovima ružmarina pa je razlijemo po protvanu da se ohladi. U maslinovo ulje dodamo luk, sol, papar, sjeckani ružmarin, koromač i pustimo da se marinira. Ombolo izrežemo na ploške i ispečemo na tavi te pustimo da se odmori.
Na masnoći koja je ostala kratko popržimo bijeli grah i slanutak. Skuhamo jaje, procijedimo marinadu i dodamo skuhane grahorice, palentu na kocke i ombolo. Vrhove šparoga propržimo na maslinovom ulju i podlijemo bijelim vinom te kuhamo 2 – 3 minute.
Na kraju, šparoge dodamo ostatku, formiramo salatu i dodamo kuhano jaje.
Napomena:
recept preuzet iz emisije Masterchef Nove TV
Izvor:
Robert Predrag Žmire, Masterchef