Fritule od griza

Sastojci:
10 dag griza
½ l mlijeka
3 jaja
5 dag šećera
korica limuna i/ili naranče (neprskani)
sol
cca pola žličice sode bikarbone
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U posudu ulijte mlijeko, dodajte griz (pšenična krupica), šećer, naribanu koricu limuna i/ili naranče (dovoljno je naribati pola korice od i limuna i pola narančine), te malo posolite. Stavite na laganu vatru, stalno miješajte pa kad zakuha, još smanjite vatru i miješajući kuhajte cca 5 minuta.
Smjesu izlijte u zdjelu, pustite da se malo ohladi (da bude mlaka) pa dodajte sodu bikarbonu i jaja te dobro izmiješajte.
U dubljoj tavi ugrijte ulje (cca 1 l), pa u njega žlicom spušajte tijesto i fritule kratko pržite s obiju strana dok ne dobiju lijepu zlatnožutu bolu. Rešetkastom žlicom vadite ih na kuhinjski papir da se ocijedi suvišna masnoća, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Napomena:
U smjesu za fritule po želji možete dodati rum i grožđice; 2-3 žlice grožđica stavite u zdjelicu, ulijte čašicu ruma, pustite da se namaču dok kuhate. Umiješajte ih u smjesu skupa s jajima.
Izvor:
gastronomika.hr