Grgeč na arapski način

Sastojci:
1 grgeč težak cca1 ½ kg
3 žličice soli
2 dl maslinovog ulja
3 glavice luka
1 zelena svježa paprika
5 dag oraha
3 žlice svježe nasjeckanog peršinovog lišća
3 žlice koštica nara ili 20 dag bobica grožđa
½ žličice crnog papra
3 režnja češnjaka
10 dag paste od sezama
4 žlice limunovog soka
Priprema:
Ribu operite, očistite i natrljajte žličicom soli. U lim namašćen polovicom količine ulja polegnite ribu i ostavite 15 minuta da se marinira. Pećnicu zagrijte na 200°C. Za nadjev: luk sitno nasjeckajte, papriku prorežite, očistite od peteljki, sjemenki i pretinaca. Operite je, ocijedite i sitno nasjeckajte. Iz lima izvadite dvije žlice ulja i zagrijte u tavici, naglo popržite luk i papriku. Orahe krupno nasjeckajte, dodajte povrću i pržite još 5 minuta. Umiješajte 2 žlice nasjeckanog peršina i koštice nara ili bobica grožđa. Začinite paprom i žličicom soli. Time nadjenite ribu, a otvor na trbuhu zatvorite drvenim čačkalicama. Grgeča pecite u pećnici otprilike 50 minuta. Češnjak očistite, zgnječite pa pomiješajte s pastom od sezama, preostalim uljem, limunovim sokom, preostalom solju i 4 žlice vode. Po ribi pospite preostale koštrice nara ili bobice grožđa te peršin. Uz ribu poslužite kuhanu ribu i pripremljen umak.
Napomena:
Izvor:
tradicionalni istočnjački specijalitet