Gulaš od srnetine

Sastojci:
1 ½ srnetine (čistog mesa od plećke)
3 srednje kapule, glavica češnjaka
maslinovo ulje, cca 2 dl
crno vino, cca 2 dl
sol, papar, muškatni oraščić, mažuran
za pac (marinada):
1 srednja kapula, 4 režnja češnjaka
2 srednje mrkve, papar u zrnu (cca žličica)
5,6 listova lovora
3,4 grančice ružmarina
3,4 grančice kadulje
3,4 grančice mažurana
vinski ocat ili crno vino, cca 3 dl
Priprema:
Pac (marinadu) napravite na sljedeći način:
Kapulu, češnjak i mrkve grubo nasjeckajte pa zajedno sa začinima stavite u hladnu vodu (cca 2 l) kuhati oko 30 minuta. Pustite da se ohladi, ulijte vinski ocat ili crno vino pa stavite cijeli komad mesa. Držite poklopljeno u hladnjaku 24 sata (može i više). Izvadite iz paca, očistite od iglica/listića začinskog bilja (možete isprati hladnom vodom) pa narežite na manje komade.
Na maslinovom ulju na laganoj vatri dinstajte kapulu i češnjak dok ne omekša. Dodajte meso pa dalje dinstajte 3-4 sata, po potrebi podlijevajte vodom. Pola sata prije kraja kuhanja začinite solju, svježe samljevenim paprom, listićima mažurana i naribanim muškatnim oraščićem. Dalje kuhajte, miješajte, podlijevajte vinom po ukusu dok ne dobijete umak željene gustoće.
Poslužite toplo s njokima. Po želji pospite naribanim parmezanom.
Napomena:
Ako ne jedete divljač na isti način možete pripremiti i govedinu.
Izvor:
gastronomika.hr