Halubajski presnac

Sastojci:
za tijesto:
60 dag glatkog brašna
2-3 dl mlakog mlijeka
7 žlica ulja, 7 žlica šećera, 4 žutanjka
2 suha kvasca, malo soli, naribana limunova korica
za nadjev:
5 dl mlijeka, 1 l vode
1 žličica soli, 4 žlice šećera
40 dag riže, 20 dag grožđica
10 dag maslaca ili masla
1 žličica cimeta, 5 mljevenih klinčića
10 dag čokolade za kuhanje
1 naribana jabuka, 5-10 dag narezanih oraha
2-3 žlice ruma, ribana limunova korica, malo brašna
Priprema:
Za tijesto prosijati brašno zajedno s kvascem, dodati sve ostale sastojke i umijesiti tijesto. Tijesto potom tući dosta dugo, staviti u zdjelu na toplo i ostaviti da se digne (trebalo bi narasti duplo).
Za nadjev vodu s mlijekom staviti u lonac i kad zavrije dodati rižu, šećer i malo soli. Riža se treba skuhati do pola, odnosno “na zub”. Kada se riža ohladi dodati joj sve ostale sastojke (ne mljeti nego naribati ili sitno nasjeckati).
Tijesto razvaljati. Trebalo bi razvaljati sve u jednom komadu kako bi pokrilo i dno posude za pečenje, ali i nadjev. Dakle, kada je tijesto razvaljano, staviti ga u namašćenu posudu za pečenje, prekriti nadjevom te preklopiti ostatkom tijesta koje je visilo preko ruba. Površinu nekoliko puta probosti vilicom i ostaviti još desetak minuta da se diže.
Staviti u pećnicu na 180 stupnjeva.
Napomena:
Halubajski presnac vezuje se uz vrijeme karnevala na području Halubja, u zaleđu Rijeke. Tamošnji, halubajski zvončari, jedna su od najmnogobrojnijih zvončarskih skupina koja okuplja više od 400 članova. Među prvima su 1983. prošli Korzom i tako započeli tradiciju Riječkoga karnevala.
Izvor:
Recept preuzet iz Pusne kuharice s tradicijskim pusnim jelima u Rijeci, Hrvatskom primorju, Istri i Gorskom kotaru. Izdavač: Adamić d.o.o. Rijeka