ružice s brusnicama dilajla

Sastojci:

Tijesto:

550-650 g brašna

3,5 dl mlakog mlijeka

4 žutanjka

1 suhi kvasac

2 žlice šećera, prstohvat soli

Nadjev:

75 g otopljenog maslaca

4 žlice šećera

1 šaka brusnica

Preljev:

3 dl mlijeka

7 žlice šećera

1 mahuna vanilije (sjemenkice)

 

Priprema:

Brašno pomiješajte sa suhim kvascem te dodajte šećer, po ivici pomalo rastresite prstohvat soli, dodajte mlako mlijeko, a potom žutanjke – jedan po jedan. Miješajte mikserom dok ne dobijete fino mekano tijesto.

Savjet: nemojte dodati odmah sve brašno, već malo pomalo dok mikser radi, tako ćete imati osjećaj za tijesto koje se mijesi. Pustite da se diže pola sata dok se ne udvostruči.

Tijesto razvaljajte na debljinu prsta, premažite otopljenim maslacem, posipajte šećerom, a potom i brusnicama. U tepsiju stavite masni papir. Tijesto zarolajte i finim, oštrim nožem režite na debljinu od dva prsta. Lijepo ih posložite s malim razmakom te pustite da se još malčice digne, cca 15 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, pa ružice pecite 20 minuta.

Zagrijte mlijeko, dodajte šećer, a potom i sjemenke vanilije. Kuhajte dok se šećer ne otopi i stavite sa strane da se preljev malčice ohladi. Nakon 20 minuta prelijte ružice, plivat će u mlijeku, ali će  pri pečenju upiti mlijeko.

Pecite ih još 10-15 minuta dok štapić ne izađe suh.

Napomena:

Ružice s brusnicama pripremale su žene u Dalmaciji, a zanimljivo je da su ih nazvale havajskim ružicama, premda Havaje nisu vidjele. Svaka ih je domaćica pekla po svom receptu.

Izvor:

Recept gđe. Dilajle Kržyk Baki (svaštarica)

 

 

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti

torta od sira dilajla

Torta od sira

         …