Hobotnica sa slanutkom i maslinama

Sastojci:
1 kg hobotnice
cca 30 dag slanutka
passata od pomidora (cca 2 i pol dl)
1 kapula (luk)
1 mrkva
1 stapka celera
masline (cca šaka)
peršin
grančica ružmarina
maslinovo ulje
sol
papar
Priprema:
Namočite slanutak preko noći pa ga skuhajte dok ne omekša. Hobotnicu skuhajte i pustite da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala (vodu nemojte kasnije bacite). Očistite je i narežite na komadiće.
Na maslinovom ulju prodinstajte kapulu (luk), mrkvu i celer, dodajte ružmarin, masline (odaberite one blažeg, slatkastog okusa), pa ulijte passatu (sok od rajčica) i dodajte slanutak. Kratko kuhajte, dodajte hobotnicu, vodu u kojoj se kuhala, posolite i popaprite po ukusu. Pokriveno kuhajte na srednjoj vatri 20-ak minuta. Pred kraj dodajte nasjeckani peršin.
Poslužite toplo i po želji nakapajte maslinovim uljem.
Napomena:
Umjesto hobotnice možete upotrijebiti mrkače (kraće se kuhaju), a suhi slanutak možete zamijeniti onim iz konzerve (prije nego li ga stavite u jelo, procijedite ga i isperite hladnom vodom).
Izvor:
gastronomika.hr