Irski gulaš (irish stew)

Sastojci:
1 kg braveće vratine bez kostiju
750 g krumpira
500 g luka
2 žličice soli
1 žlica sušene majčine dušice
¼ – ½ l kokošje juhe
2 žlice nasjeckana peršina
Priprema:
Meso operemo, obrišemo, po potrebi uklonimo masne rubove i tetive pa ga narežemo na ploške. Krumpir i luk ogulimo te također narežemo na ploške. Pećnicu ugrijemo na 175 °C. Dno lonca ili vatrostalne posude pokrijemo s 1/3 narezanog krumpira. Na to stavimo polovicu bravetine i pokrijemo polovicom luka. Kolutiće luka pospemo solju i majčinom dušicom. Na luk opet stavimo sloj krumpira, zatim ostatak mesa i na njega kolutiće luka. Opet pospemo solju i majčinom dušicom te pokrijemo ostatkom krumpira. Prelijemo s ¼ kokošje juhe. Složenac pečemo otprilike sat i pol u pećnici. U međuvremenu provjerimo ima li dovoljno tekućine u loncu te ako je potrebno dolijemo kokošje juhe. Krumpir se treba raspasti i s tekućinom stvoriti gusti umak.
Prije posluživanja gulaš posuti peršinom.
Napomena:
umjesto od braveće vratine jelo se može pripremiti i od janjetine bez kostiju
Izvor:
tradicionalni irski recept