Jambalaya (kreolsko svečano jelo)

Sastojci:
(za 8 osoba)
1 pile teško oko 1,2 kg
1 šalica ulja
300 g usoljene svinjske vratine
2 glavice luka, 2 rajčice, 1 zelena paprika
½ l vruće kokošje juhe
1 navršak noža kajenskog papra
½ žličice sušene majčine dušice
½ žličice soli
200 g riže, ½ žličice šafrana
1 šalica zamrznutog graška
2 para dimljenih kobasica
600 g mesa kuhanog hlapa
Priprema:
Pile izrežemo na 8 dijelova i prelijemo ih uljem. Svinjetinu narežimo na kocke veličine 2 cm, također ih stavimo u ulje i mariniramo pola sata. Luk ogulimo i narežemo na kocke. Rajčice ogulimo i narežemo na komade, a papriku narežemo na kockice. Dijelove pileta i kocke mesa pržimo 10-ak minuta; po potrebi dodamo ulja. S time popržimo luk, dodamo rajčice i papriku i pokriveno pirjamo 30 minuta. Dodamo kokošju juhu s majčinom dušicom, kajenskim paprom, solju, rižom i šafranom, pa pirjamo pokriveno još 20 minuta. Na kraju u jelo dodamo grašak, kobasice i meso hlapa.
Napomena:
umjesto hlapa može se upotrijebiti i rep jastoga ili 600 grama očišćenih repova velikih kozica
Izvor:
tradicionalni kreolski recept