Janjec in umido (janjetina u umaku)

Sastojci:
150 dag janjetine
1 veća glavica luka
3 žlice ulja
1 kitica peršina
2 lovorova lista
2 žlice listića ružmarina
soli i papra po želji
Priprema:
Janjetinu isjeći na veće komade (10 dag), posoliti, popapriti, složiti u nauljenu posudu, dodati glavicu luka prerezanu na pola, isjeckanu kiticu peršina, lovorov list i ružmarin. Pržiti na jačoj vatri 20 minuta neprestano miješajući da meso porumeni. Dodati 1 dl mlake vode i pokriveno pirjati na laganoj vatri dok se meso ne zgotovi (oko 2 sata), povremeno miješati. Prilikom posljednjeg dodavanja vode paziti da se umak u kojem se pirja meso u potpunosti ne potroši, ostaviti 2 – 3 cm umaka. Poslužiti toplo, a kao prilog savjetujem neoljušten, pečeni, mladi krumpir.
Napomena:
izvorni creski recepti none Markovice (Marije Maver)
Izvor:
"Nonina otočna kuharica" autorice Marte Fazlić