janjeci kotleti

Sastojci:

(za 4 osobe)

16 janjećih kotleta

8 feta pršuta, prepolovite ih po dužini da možete povezati kotlete kroz kost

250 g mrkve, nasjeckane na prutiće

250 g tikvica, nasjeckanih na prutiće

4 šampinjona, nasjeckana na listiće

2 žlice maslinova ulja

sol, svježe samljeveni papar

marinada:

3 žlice svježeg ružmarina, sitno nasjeckanog

maslinovo ulje, po potrebi

 

Priprema:

Janjeće kotlete povežite pršutom, posolite i marinirajte 2 sata s maslinovim uljem i nasjeckanim ružmarinom. Kotlete popržite na tavi, a dovršite ih pečenjem u pećnici zagrijanoj na 220°C 5 minuta. Servirajte ih na podlozi od kuhanih tikvica i mrkve koje ste prethodno posolili, popaprili i prelili maslinovim uljem. Prelijte kotlete tamnim umakom od janjećih kostiju. Pospite šampinjonima koje ste prethodno popržili u tavi u kojoj ste spravili janjeće kotlete.

umak:

1,5 kg janjećih kostiju

200 g crvenog luka s ljuskom

150 g mrkve

100 g poriluka, samo bijeli dio, ispran od zemlje i prepolovljen

60 g korijena celera, oguljenog

2 režnja češnjaka, 25 g maslaca

400 ml kvalitetnog crnog vina

5 žlica brašna, 1 mali lovorov list

grančica ružmarina, timijan

sol, svježe samljeveni papar

Janjeće kosti posolite i pecite u limu za pečenje na laganoj temperaturi, dok ne porumene do pola. Dodajte crveni luk, mrkvu, poriluk, celer i češnjak. Kosti s povrćem stavite u lonac. Lim za pečenje u kojem su se pekle kosti podlijte vinom da se otopi masnoća i dodajte u lonac s kostima zajedno s 2 l vode, ružmarinom, lovorovim listom pa kuhajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari do 200 ml. Dodajte timijan i maslac, promiješajte i procijedite umak kroz gusto sito.

Napomena:

recept preuzet iz kuharice Teatar u pjatu, Dragana Grbića (VBZ)

Izvor:

Dragan Grbić

VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti