Ječam sa šafranom

Sastojci:
2 šalice ječma (orzo)
1 kapula (luk)
1 vrećica šafrana (cca žličica)
maslinovo ulje
naribani parmezan
povrtni temeljac (cca 1 l)
sol i papar po ukusu
Priprema:
Nasjeckanu kapulu malo popržite na maslinovom ulju, dodajte prethodno opran i procijeđen ječam i kratko ga tostirajte (1-2 minute). Podlijte povrtnim temeljcem, posolite, popaprite po ukusu i kuhajte na laganoj vatri cca pola sata. Dodajte šafran i još par minuta kuhajte. Maknite s vatre i pustite da malo odstoji (možete umiješati komadić putra).
Rižu s ječmom/„rižoto“ od ječma/“ječmoto“ poslužite toplu, pospite parmezanom i po ukusu dodajte još malo svježe samljevenog papra.
Napomena:
Izvor:
gastronomika.hr