Jetrica na venecijanski (fegato alla veneziana)

Sastojci:
1 kg telećih jetrica
4 veće kapule
maslinovo ulje
sol
svježe samljeveni papar
Priprema:
Jetricu očistite od opni i žilica pa narežite na tanke trakice. Kapule (luk) također narežite na što tanje ploške pa je stavite dinstati na malo zagrijanog maslinovog ulja (u nekim varijantama na kombinaciji maslinovog i putra) na srednjoj vatri. Miješajte i dinstajte cca 30 minuta dok kapula ne uvene i ne poprimi blago zlaćanu boju. Izvadite je sa strane pa u posudu ulijte još ulja, pojačajte vatru, dodajte jetricu i miješajući dinstajte još 5-10 minuta, posolite, popaprite, vratite kapulu u posudu i još kratko držite na vatri.
Poslužite toplo s palentom. Možete je ranije skuhati, ohladiti u niskoj posudi, narezati na komade i zapeći na grill tavi.
Napomena:
U nekim varijantama u ovaj venecijanski specijalitet dodaju vino/vinski ocat, lovorov list, a gotovo jelo može se posuti peršinom.
Izvor:
gastronomika.hr