Gusta juha od fažola

Sastojci:
fažol
komad pršuta
kapula
korijen celera
maslinovo ulje
papar, sol
lovor
peršin
feferon po želji
Priprema:
Fažol namočite dan prije u hladnu vodu. Isperite ga i stavite kuhati u padelu s hladnom vodom. Kad zavrije, fažol kuhajte nekoliko minuta i onda ga procijedite, odnosno bacite prvu vodu (tako me je učila pokojna nona). Potom fažol ponovno ubacite u padelu, prelijte ga vodom, dodajte lovorov list, posolite i popaprite (nemojte pretjerivati jer ćete naknadno dodati pršut) i kuhajte dok ne omekša. Ako vam se žuri možete ga skuhati u expres loncu. Izvadite manji dio fažola sa strane dok veći dio izmiksajte da dobijete gustu juhu.
U drugoj padeli na malo ulja popržite na kockice narezan pršut, dodajte nasjeckanu kapulu i korijen celera i dinstajte neko vrijeme na laganoj vatri. Prelijte gustom (izmiksanom) juhom od fažola, po želji ubacite ljuti feferon, dodajte fažol koji ste prethodno izdvojili i kuhajte još 10-ak minuta.
Toplu juhu poslužite posutu sitno sjeckanim peršinom.
Napomena:
ovisno o ukusu juhu možete pripremiti od bijelog ili smeđeg fažola
Izvor:
recept Majde Matković