Juha od povrća (minestrone)

Sastojci:
2 rajčice
¼ celerova korijena
½ stapke grmolikog celera
½ crvene paprike
1 mrkva
1 glavica luka
1 tikvica
1 krumpir
1 režanj češnjaka
2 žlice ulja
50 g mesnate suhe slanine
1 ½ l vruće mesne juhe
3 žlice riže
1 šalica zamrznutog graška
4 žlice naribana parmezana
Priprema:
Rajčice ogulimo i sitno narežemo. Celerov korijen ogulimo, operemo i narežemo na sitne kockice. Grmoliki celer narežemo na ploškice. Papriku raspolovimo, očistimo od pregradnih opni i sjemenki, operemo i narežemo na kockice. Ostalo povrće ogulimo ili ostružemo i narežemo na kocke. Češnjak ogulimo, krupno narežemo, malo posolimo i zdrobimo. U velikom loncu ugrijemo ulje. Slaninu narežemo na kocke i dobro ispržimo na ulju. Dodamo sitno narezano povrće i češnjak pa sve miješajući pržimo nekoliko minuta. Povrće prelijemo mesnom juhom i kuhamo poklopljenu 10 minuta. Uspemo rižu, pomiješamo i sve kuhamo još 15 minuta. Zatim dodamo zamrznuti grašak i kuhamo ga u juhi 6 minuta. Juhu pospemo parmezanom i poslužimo.
Napomena:
Minestrone se može pripremati na “mali milijun načina” pa nećete pogriješiti ako ispustite neko od spomenutog povrća ili dodate još neko svježe sezonsko povrće.
Izvor:
tradicionalni talijanski recept