kelj s kus kusom edita rez

Sastojci:

½ kg  kelja

1 srednja kapula (luk)
sojino ulje (može i maslinovo)
tri velike žlice kus-kusa
začini: sol, kajenski papar, soja umak
gomashio (po ukusu, cca prstohvat)

Kelj s kus-kusom, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Priprema:

Kelj blanširajte i bacite vodu u kojoj se kuhao. U tavi zažutite kapulu i dodajte kelj koji ste malo usitnili nožem. Pirjajte par minuta dok listovi kelja potpuno ne omekšaju. Dodajte već mekani kus-kus (njega ćete pripremiti tako da ga stavite na pola sata u toplu vodu, a ako vam se žuri možete ga kratko prokuhati).
Kelj začinite kajenskim paprom, a umjesto soli dodajte soja umak (ili tamari umak). Gomashio dodajte na samom kraju.

Kelj s kus-kusom, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Napomena:

Gomashio, začin od sezamovih sjemenki i morske soli možete kupiti u trgovinama zdrave hrane ili ga napraviti sami na sljedeći način: pripremite sol i sezam u omjeru 1:18 (1 žličica soli i 18 žličica sezamovih sjemenki).

Na zagrijanu tavicu stavite sol, pa kratko pržite miješajući dok sol ne postane potpuno suha (1-2 minute). Maknite sa strane pa u tavi popržite sjemenke sezama. Kad počnu pucketati/skakutati i puštati ulje maknite s vatre i stavite u drugu posudu da se ohlade. Sol i sezam zdrobite u mužaru (avanu), ne potpuno tj. ne u prah (možete ih i samljeti u blenderu ili mlincu za kavu) pa stavite u staklenku. Čuvajte na tamnom i suhom mjestu. Nastojte ga potrošiti u roku od 2-3 tjedna.

Gomashio koristite umjesto soli – pospite po gotovim jelima, salatama, sendvičima…

Kelj s kus-kusom, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Izvor:

recept Edite Goldstein

Kelj s kus-kusom, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti