Kelj s kus-kusom

Sastojci:
½ kg kelja
1 srednja kapula (luk)
sojino ulje (može i maslinovo)
tri velike žlice kus-kusa
začini: sol, kajenski papar, soja umak
gomashio (po ukusu, cca prstohvat)
Priprema:
Kelj blanširajte i bacite vodu u kojoj se kuhao. U tavi zažutite kapulu i dodajte kelj koji ste malo usitnili nožem. Pirjajte par minuta dok listovi kelja potpuno ne omekšaju. Dodajte već mekani kus-kus (njega ćete pripremiti tako da ga stavite na pola sata u toplu vodu, a ako vam se žuri možete ga kratko prokuhati).
Kelj začinite kajenskim paprom, a umjesto soli dodajte soja umak (ili tamari umak). Gomashio dodajte na samom kraju.
Napomena:
Gomashio, začin od sezamovih sjemenki i morske soli možete kupiti u trgovinama zdrave hrane ili ga napraviti sami na sljedeći način: pripremite sol i sezam u omjeru 1:18 (1 žličica soli i 18 žličica sezamovih sjemenki).
Na zagrijanu tavicu stavite sol, pa kratko pržite miješajući dok sol ne postane potpuno suha (1-2 minute). Maknite sa strane pa u tavi popržite sjemenke sezama. Kad počnu pucketati/skakutati i puštati ulje maknite s vatre i stavite u drugu posudu da se ohlade. Sol i sezam zdrobite u mužaru (avanu), ne potpuno tj. ne u prah (možete ih i samljeti u blenderu ili mlincu za kavu) pa stavite u staklenku. Čuvajte na tamnom i suhom mjestu. Nastojte ga potrošiti u roku od 2-3 tjedna.
Gomashio koristite umjesto soli – pospite po gotovim jelima, salatama, sendvičima…
Izvor:
recept Edite Goldstein