Kiselo-ljuto povrće (vegetarijansko jelo)

Sastojci:
(za 4 osobe):
500 g brokule, sol
10 shiitake gljiva
1 komad svježeg đumbira (30 g)
1 svježa čili papričica
150 g bambusovih izdanaka narezanih na vrpce (iz konzerve)
1 jaje, 1 žličica neutralnog biljnog ulja
50 ml jakog povrtnog temeljca
1 žlica svijetlog sojinog umaka
sol, papar
1 žlica balzamičnog octa (aceta balsamica)
1 žlica škrobnog brašna
Priprema:
Brokulu očistite, operite i natrgajte na male cvjetiće. Kuhajte ju u slanoj vodi, ocijedite, prelijte hladnom vodom i dobro ocijedite. Gljive obrišite, očistite i narežite na četvrtine. Đumbir ogulite i sitno nasjeckajte. Čili papričicu razrežite po dužini, maknite sjemenke, operite i sitno nasjeckajte. Bambusove izdanke ocijedite. Jajetu dodajte 1 žlicu vode i zamutite ga.
U woku zagrijte 1 žlicu ulja, dodajte brokulu, pržite 2 minute i stavite uz rub. Dodajte preostalo ulje, minutu pržite đumbir i čili papričicu te sve stavite uz rub.
Zalijte temeljcem i sojinim umakom. Umiješajte gljive i bambusove izdanke, dodajte sol, papar i ocat. Pustite da lagano kuha 5 minuta.
Škrobno brašno razmutite u 2 žlice vode i umiješajte u povrće. Wok maknite sa štednjaka i umiješajte razmućeno jaje. Povrće stavite na velik tanjur i poslužite s basmati rižom.
Napomena:
umjesto woka, za pečenje, pirjanje ili prženje može poslužiti i duboka tava od lijevanog željeza ili teflona
Izvor:
tradicionalni kineski recept preuzet iz kuharice "Jela iz woka"