Kolač od bjelanjaka

Sastojci:
6 bjelanjaka
20 dag šećera u prahu
12 dag brašna
cca 5 dag sjeckanih oraha
cca 5 dag suhog voća po izboru
malo limunove (ili narančine) naribane korice
Priprema:
Bjelanjke uz mrvicu soli umutite mikserom vrlo čvrsto. Dodajte šećer i tucite dalje dok masa ne postane gusta i dobro naraste (10-ak minuta najviše).
Orahe nasjeckajte (nikako ih ne meljite) nožem na komadiće, a limunovu koricu naribajte.
U masu bjelanjaka i šećera naizmjenično dodavajte brašno i orahe, miješajući kuhačom (u ovoj fazi ne upotrebljavajte mikser kako bi tijesto bilo čim rahlije). Pred kraj dodajte i koricu limuna.
Kalup premažite s malo maslaca, ulijte smjesu, poravnajte žlicom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva (ako se koristi vrući zrak i ventilator dovoljna je tempretaura od 160) između 15 – 20 minuta, ovisno o pećnici.
Probajte je li kolač pečen tako da u njega zabodete čačkalicu (ili tanji štapić za ražnjiće). Ako je suha, kolač je gotov.
Napomena:
Umjesto oraha možete koristiti lješnjake, bademe ili kikiriki, a od suhog voća marelice, grožđice, brusnice, smokve, šljive i sl. Jednostavan i ukusan kolač idealan za pripremu nakon što ste u nekoj drugoj slastici koristili samo žumanjke.
Izvor:
gastronomika.hr, recept Julije Goldstein