Krem juha od slanutka s preprženim kruhom

Sastojci:
(za 4 osobe)
40 dag kuhanog slanutka
2 srednja krumpira
2 mrkve
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje
sol
naribani parmezan
kurkuma u prahu
povrtna juha (kocka) ili voda
Priprema:
Na malo maslinovog ulja kratko popržite češnjak, dodajte sitno nasjeckano povrće, kratko propirjajte, prelijte povrtnom juhom ili vodom, posolite i kuhajte cca 15-ak minuta. Pred kraj kuhanja dodajte kurkumu u prahu po želji (prirodni je antioksidans, blagog okusa, a jelima daje primamljivu boju pa je možete dodavati u razne juhice, rižote, piletinu…), dodajte naribani parmezan, promiješajte i još kratko prokuhajte. Smiksajte i poslužite s kockicama preprženog kruha.
Najbolje je koristiti kruh star 2-3 dana jer se neće mrviti dok ga režete. Ako nemate vremena, kockice kratko tostirajte na tavici, a ukoliko želite bogatiji okus, narezane komadiće kruha položite na papir za pečenje, pokapajte ih maslinovim uljem, malo posolite, začinite češnjakom i travama po želji (npr. ružmarinom, origanom), sjemenkama sezama… Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Tijekom pečenja jednom ih okrenite – pazite da ne zagore. Ako napravite veću količinu, pohranite ih u kutiju za kekse.
Osim u juhama i maneštricama, možete ih poslužiti kao snack.
Napomena:
ova juha namijenjena je najmlađima, ali u njoj će sigurno uživati i veliki!
Izvor:
Pane, Amore e Creatività