Krem juha s kaduljom

Sastojci:
1 luk
10 dag celera
2 žlice kadulje
2 žlice maslinovog ulja
25 dag bundeve narezane na kocke
1 šalica suhog graška
3 lovorova lista i komadić kombu alge
4 šalica vode ili temeljca
1 žlica tamarija
na vrh noža bijeli papar
Priprema:
Luk narežite na kockice. Celer ogulite pa narežite na kockice. Zagrijte ulje pa propirjajte luk, celer i kadulju (protrljajte je prije među prstima da se razvije intenzivniji miris). Dodajte bundevu i suhi grašak. Ulijte vodu ili temeljac pa dodajte lovor i kombu algu. Kada zakuha smanjite vatru i kuhajte pola sata.
Izvadite kombu i lovor, izmiksajte u kremu i vratite na vatru da još jednom zakuha. Dodajte tamari pa ostavite poklopljeno 3-4 minute.
Možete ukrasiti listićima peršina.
Napomena:
Jelena Mandić-Mušćet prema receptu iz knjige „Mirisi i okusi Makronove: jesen“, Jadranke Boban Pejić. Kadulja daje poseban miris i okus, a i uravnotežuje i hormone.
Izvor:
gastronomika.hr