Krema od karamela

Sastojci:
(6 osoba)
100 g šećera
1 rakijska čašica (2 cl) vode
½ l mlijeka
¼ štapića vanilije
90 g šećera
3 jaja
2 žumanjka
za kalupiće:
ulje, 6 malih kalupića
Priprema:
Pećnicu zagrijemo na 200˚C. Vatrostalnu posudu napunjenu vodom stavimo u pećnicu da se voda ugrije na 80˚C. Kalupiće namažemo uljem. Šećer stavimo u posudu i u njoj ga otopimo na srednje jakoj vatri. Čim se šećer počne topiti na rubu, lagano miješamo da se sav potpuno otopi. Dodamo i umiješamo vodu. Prelijemo time dna kalupića, a ostatak karamela zakuhamo s malo vode i umak stavimo na stranu. Zakuhamo mlijeko sa štapićem vanilije. Šećer izmiješamo s jajima i žumanjcima. Malo pomalo umiješamo vruće mlijeko u smjesu od jaja pa sve protisnemo kroz fino sito. Smjesom napunimo kalupiće i stavimo ih u vodenu kupelj u pećnici da se za 20-ak minuta zgusne. Kremu od karamela poslužimo odvojeno uz kremu.
Napomena:
po želji ukrasiti šlagom ili šumskim voćem
Izvor:
izvorni francuski recept