Kremasti kolač (Shaky cake)

Sastojci:
punozrnati keksi u količini dostatnoj da se prekrije dno okruglog lima za pečenje promjera 26 cm
500 g jogurta s niskim udjelom masnoće
250 g svježih i oguljenih bresaka ili marelica narezanih na ploške (alternativno breskve ili marelice iz nezaslađenog kompota)
tekući zaslađivač
korica i sok jednog limuna
želatina za jelo
Priprema:
Prekriti dno okruglog lima za pečenje zgnječenim keksima od punozrnatog brašna, te po njima raspodijeliti kriške breskve ili marelice. U jogurt dodati zaslađivač prema okusu, koricu i sok limuna, te želatinu otopljenu prema uputama proizvođača navedenim na omotu. Smjesu raspodijeliti na voće, te tako pripremljen kolač ostaviti nekoliko sati u hladnjaku.
Ovu zdravu slasticu kao recept koji hrvatske domaćice desetljećima izmjenjuju u različitim varijantama. Kolač se izvorno radi od slatkog vrhnja koje je za ovu priliku zamijenjeno jogurtom s niskim udjelom masnoća – mali zahvat s ciljem očuvanja zdravlja, bez utjecaja na užitak.
Prehrambene vrijednosti po porciji: 693 kcal, 108 g proteina, 8 g masti, 48 g ugljikohidrata, 126 mg kolesterola, 392 mg natrija.
Napomena:
Recept preuzet iz prve europske kardio-kuharice, The European Cook Book, u kojoj su se našli i hrvatski recepti, objavljeni na kardioteka.hr.
Autor recepata je prof.dr.sc. Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC Zagreb i dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu, te predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva.
Izvor:
Europska kardio-kuharica (The European Cook Book)