kremasti kolač

Sastojci:

punozrnati keksi u količini dostatnoj da se prekrije dno okruglog lima za pečenje promjera 26 cm

500 g jogurta s niskim udjelom masnoće

250 g svježih i oguljenih bresaka ili marelica narezanih na ploške (alternativno breskve ili marelice iz nezaslađenog kompota)

tekući zaslađivač

korica i sok jednog limuna

želatina za jelo

Kremasti kolač (Shaky cake), 4.0 out of 5 based on 1 rating

Priprema:

Prekriti dno okruglog lima za pečenje zgnječenim keksima od punozrnatog brašna, te po njima raspodijeliti kriške breskve ili marelice. U jogurt dodati zaslađivač prema okusu, koricu i sok limuna, te želatinu otopljenu prema uputama proizvođača navedenim na omotu. Smjesu raspodijeliti na voće, te tako pripremljen kolač ostaviti nekoliko sati u hladnjaku.

Ovu zdravu slasticu kao recept koji hrvatske domaćice desetljećima izmjenjuju u različitim varijantama. Kolač se izvorno radi od slatkog vrhnja koje je za ovu priliku zamijenjeno jogurtom s niskim udjelom masnoća – mali zahvat s ciljem očuvanja zdravlja, bez utjecaja na užitak.

Prehrambene vrijednosti po porciji: 693 kcal, 108 g proteina, 8 g masti, 48 g ugljikohidrata, 126 mg kolesterola, 392 mg natrija.

Kremasti kolač (Shaky cake), 4.0 out of 5 based on 1 rating

Napomena:

Recept preuzet iz prve europske kardio-kuharice, The European Cook Book, u kojoj su se našli i hrvatski recepti, objavljeni na kardioteka.hr.

Autor recepata je prof.dr.sc. Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC Zagreb i dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu, te predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva.

Kremasti kolač (Shaky cake), 4.0 out of 5 based on 1 rating

Izvor:

Europska kardio-kuharica (The European Cook Book)

Kremasti kolač (Shaky cake), 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti