Kremšnite

Sastojci:
Kore:
500 grama lisnatog tijesta
Krema:
1,1 l mlijeka
7 žumanjaka
140 g šećera
230 g oštrog brašna
2 dl vode
žličica ruma, 2 mahune vanilije
Dodatak:
7 bjelanjaka
200 gr šećera
200-500 ml slatkog vrhnja (po želji)
2-3 žlice šećera u prahu za posipanje
Priprema:
Napravite kore na uobičajen način, što znači tanko ih razvucite na veličinu pleha (cca 40/35), naizmjenično probodite vilicom i stavite ih peći na 200 stupnjeva 10-ak minuta.
Mlijeko stavite u lonac i dodajte dvije mahune vanilije iz koje ste predhodno ostrugali sjemenke. Sve neka stoji pola sata do sat vremena, koliko je potrebno da se mlijeko aromatizira.
Izvadite mahune (koje možete oprati i ostaviti da se suše) i stavite mlijeko na laganu vatru. U međuvremenu smiksajte 7 žumanjaka sa 140 g šećera, postepeno dodajte brašno, rum i vodu. Kad je smjesa postala glatka polako ulijevajte u kipuće mlijeko, cijelo vrijeme dobro miješajući da se ne bi napravile grudice. Smjesa će za nekih 3 do 4 minuta postati vrlo gusta.
Sklonite lonac s vatre i pustite da se krema malo ohladi, ali samo dok ne izmiješate bjelanjke sa šećerom. Kad dobijete ujednačenu smjesu polako je ulijevajte u kremu, lagano miješajući kako bi krema dobila što prozračniju teksturu.
Istresite smjesu na koru i pustite da se ohladi. Na ohlađenu kremu stavite šlag od 200 ml (ili 500 po želji) slatkog vrhnja. Drugu (gornju) koru isijecite na kvadrate željene veličine, posložite na kolač i pospite šećerom u prahu.
Kremšnita je najboljeg okusa dobro ohlađena, ostavite je da prenoći u frižideru jer će kore omekšati i cijeli kolač dobiti još više na punoći okusa.
Napomena:
Izvor:
Recept gđe. Edite Goldstein, (VegeBlondie)