Krostata s kruškama i bademima

Sastojci:
60 dag krušaka
15 dag šećera
10 dag badema
8 dag putra ili margarina
5 žlica mlijeka
1 jaje
1 limun
1 vrećica vanilin šećera
5 žlica Marsale
20 dag brašna
malo soli
Priprema:
Pomiješajte brašno s polovicom količine šećera (7,5 dag), dodajte malo soli, jaje i razmrvljeni putar. Brzo izradite tijesto, oblikujte kuglu, omotajte je prozirnom folijom i pustite da odleži u hladnjaku od 30 minuta do 1 sat.
U međuvremenu oprane kruške ogulite, prepolovite po dužini, odstranite koštice i peteljke, narežite ih na kriške pa ih skuhajte u malo vode u koju ste dodali 1 žlicu šećera – pazite da se ne prekuhaju. Izvadite ih, ocijedite i ostavite po strani.
Tijesto razvucite na pobrašnjenoj plohi i njime obložite namašćen kalup za krostatu (promjera 24 cm).
Bademe usitnite u mikseru zajedno s preostalim šećerom, dodajte mlijeko, naribanu koricu limuna, vanilin šećer, Marsalu, malo soli pa još kratko miksajte. Dobivenu smjesu stavite na tijesto za krostatu i izgladite mokrom žlicom za torte ili stražnjom stranom obične žlice. Potom rasporedite kruške i stavite peći 35 minuta u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.
Ukrasite po želji – listićima mente, tanko narezanim trakicama limunove korice, limete…
Napomena:
Umjesto svježih krušaka možete koristiti i one iz kompota – prije nego ih položite na krostatu, dobro ih procijedite
Izvor:
gastronomika.hr