Kroštule (2)

Sastojci:
2 žumanjka
malo soli
25 dag brašna (pola glatko, pola oštro)
5 dag šećera u prahu
1 žlica šećera
malo maslaca
½ dl slatkog vrhnja
po ¼ dl ruma, rakije ili bijelog vina
prašak za pecivo
limun (korica)
ulje za prženje
vanilin šećer za posipanje
Priprema:
Izmiješati žumanjke sa šećerom, potom dodati omekšali maslac te ostale sastojke.
Sve skupa umijesiti u tijesto i ostaviti da odleži oko pola sata.
Na pobrašnjenoj dasci razvaljati na tanko te rezati pravokutnike.
Ispržiti u dubokoj masnoći i pošećeriti vanilin šećerom.
Napomena:
Kroštule po navedenom receptu tradicionalno se pripremaju tijekom karnevalskih dana u Munama, poznatih po munskim zvončarima. Iz pusne gastro ponude Munci posebno izdvajaju kobasice, koje se po starom običaju pripremaju od najboljeg svinjskog mesa, koje se ne melje na mašinu već se reže na nož, te na kraju dime na kvalitetnom drvu – bukvi, grabovini…
Izvor:
recept iz „Pusne kuharice“, Adamić Rijeka