Kuglof (2)

Sastojci:
225 g maslaca
250 g šećera
1 vanilin šećer
5-6 jaja (ovisno o veličini)
450 g brašna
50 g oljuštenih i mljevenih badema
1 prašak za pecivo
malo soli
330 ml mlijeka
malo cimeta
malo muškatnog oraščića
2 žlice kakaa
Priprema:
Pjenasto umutite maslac sa šećerom i postepeno dodajte jaje po jaje (maslac i jaja neka budu sobne temperature). Izmiješajte suhe sastojke (brašno, bademe, prašak za pecivo) pa ih dodajte smjesi s maslacem.
Kalup za kuglof premažite maslacem, pobrašnite i ulijte 2/3 bijele smjese. U ostatak smjese umiješajte kakao, cimet i šećer. Tamnu smjesu prelijte preko svijetle i vilicom prođite kroz nju da nastanu lijepe šare.
Pecite na 175 stupnjeva oko 50-60 minuta (svakako provjerite čačkalicom).
Napomena:
Po želji kuglof možete preliti čokoladnom glazurom, a možete napraviti i preljev od bobičastog voća – voće ukuhajte s dvije žlice šećera i žlicom gustina pa prelijte preko kriške kuglofa.
Izvor:
Recept Dilajle Kržyk Baki (Svaštarica)