Lazanje s lećom i bućom

Sastojci:
(za 4 osobe)
lazanje
30 dag očišćenog mesa buće (bundeve)
30 dag leće (iz konzerve ili prethodno skuhane)
1 veći svežanj potočarke (dragušca)
1 veći poriluk
1 l mlijeka
putar
sol
naribani parmezan
sol
Priprema:
Očišćenu buću (tikvu, bundevu) narežite na kockice i kuhajte je u mlijeku uz dodatak malo soli 20-ak minuta. Umiješajte oprane i grubo narezane listove potočarke, a malo svježih listova ostavite za dekoraciju. Skuhanu buću propasirajte ili zgnječite vilicom dok ne dobijete finu smjesu.
U međuvremenu leću istresite u cjedilo i dobro je isperite pod mlazom hladne vode. Očistite i operite poriluk, narežite ga na kolutiće ili polumjesece i na laganoj vatri ga pirjajte na putru (1-2 žlice) i žlici vode 10-ak minuta. Dodajte procijeđenu leću, posolite, promiješajte i ugasite vatru.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
U prikladnu posudu namašćenu putrom složite lazanje, prekrijte smjesom od buće, potom lećom pa pospite parmezanom. Postupak ponovite dok imate smjese, s time da završite s lazanjama. Pospite parmezanom, komadićima putra i preostalim natrganim listovima potočarke. Zapecite u pećnici 20-30 minuta (tijekom pečenja možete vilicom probosti lazanje i vidjeti jesu li dovoljno omekšale).
Napomena:
Potočarku, ovu iznimno zdravu i ljekovitu biljku, koja se u kulinarstvu koristi u salatama, juhama, kao začin prženoj hrani… možete tijekom cijele godine naći u nekim trgovinama ili na tržnicima jer se uzgaja i u staklenicima. Ukoliko je niste nabavili, u ovom jelu je možete zamijeniti peršinom.
Izvor:
gastronomika.hr