Lignje u šugu od pomidora

Sastojci:
1 kg liganja
1 kapula i/ili 5,6 režnjeva češnjaka
1 veća konzerva polpe od pomidora (mogu i pelati ili passata)
bijelo vino, cca 1 čaša
peršin
sol i papar
maslinovo ulje
Priprema:
Očistite i operite lignje, pa tijela narežite na kolutiće. Nasjeckajte kapulu i/ili češnjak pa stavite dinstati na maslinovo ulje skupa s lignjima (tijela i krakovi), ulijte vino pa kad tekućina malo ishlapi dodajte polpu od pomidora (rajčice), posolite, po ukusu popaprite i kuhajte dok lignje ne omekšaju. Na kraju umiješajte peršin i poslužite toplo s npr. palentom, lešo (kuhanim) krumpirom ili s paštom.
Napomena:
Osim peršina, u šugo (umak) možete staviti i neko drugo začinsko bilje po ukusu, npr. bosiljak, ružmarin, a ako volite ljuto može i malo peperoncina. Također, u sezoni šugo možete napraviti sa svježim pomidorima.
Izvor:
gastronomika.hr