Lumaconi punjeni umakom bolognese

Sastojci:
25 dag lumacona (tjestenina/pašta-veliki puževi)
za umak:
25 dag mljevenog mesa
cca 2 dl passate
1 kapula (luk)
1 mrkva
malo celerovog korijena ili stapke (deblje)
malo šećera po potrebi
muškatni oraščić
1 čaša crnog vina
cca čaša mesne juhe
parmezan, maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
Prodinstajte na ulju nasjeckanu kapulu, celer i mrkvu. Dodajte meso i par minuta miješajući kuhajte na jačoj vatri, podlijevajte vinom dok ne ispari.
Smanjite vatru, dodajte passatu (sok od rajčica) i juhu pa kuhajte na srednjoj vatri. Pred kraj po ukusu dodajte malo šećera, naribani muškatni oraščić, posolite i popaprite.
U međuvremenu skuhajte paštu – ne do kraja, procijedite i stavite na pladanj ili veći tanjur. Žličicom uzimajte umak i punite „puževe“ (nemojte pretrpavati) pa ih pažljivo posložite u prikladnu posudu čije ste dno prekrili s rijeđim dijelom umaka. Po potrebi prelijte s malo passate, obilno pospite naribanim parmezanom, nakapajte malo maslinovog ulja i zapecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva cca 15-20 minuta.
Poslužite toplo.
Napomena:
Izvor:
gastronomika.hr