Male pite od jabuka

Sastojci:
za nadjev:
7 većih jabuka
4 žlice šećera
2 žličice cimeta
1 žličica muškatnog oraščića
za tijesto:
30 dag brašna
15 dag maslaca
12 dag šećera
1 jaje
½ vrećice pecilnog praška
2 žlice kiselog vrhnja ili mlijeka
Priprema:
Jabuke naribajte i ostavite ih da puste sok, ocijedite ih, dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i oraščić. Ako volite slađi nadjev dodajte još šećera.
Zamijesite prhko tijesto tako da prvo povežete maslac s brašnom, dodajte šećer, potom i jaje. Pecilni prašak lagano primiješajte tijestu s kiselim vrhnjem. Tijesto pustite u hladnjaku cca 15-20 minuta. Tri četvrtine tijesta razvaljajte, a jednu četvrtinu ostavite u frizeru dok razvlačite tijesto. Kad ste ga razvukli na pobrašnjenoj podlozi dobit ćete 8 malih pita iako od tijesta možete napraviti i standardnu pitu. Tijesto preklopite preko nauljenih i pobrašnjenih kalupića (limenih), utisnite prstima i stavite nadjev.
Preko nadjeva naribajte ostatak tijesta koji je bio u frizeru i stavite peći pite na 180 stupnjeva oko pola sata (pripazite jer su brže gotove nego kad pečete veći komad).
Napomena:
Izvor:
recept Dilajle Kržyk Baki (Svaštarica)