Maneštra od fažola (2)

Sastojci:
40-ak dag fažola, miješanog (bijeli, smeđi, šareni, crveni)
2,3 mrkve
1 kapula (luk)
celer, 1,2 stapke
1 manji poriluk
svežnjić peršina
malo vlasca i/ili bosiljka
maslinovo ulje
sol, papar, peperoncino po ukusu
Priprema:
Preko noći namočite fažol (grah) – po 10 dag od svake vrste ili pak odaberite kombinaciju koja vam najviše odgovara. Ocijedite, isperite i stavite kuhati u dosta hladne vode (bez soli). Po potrebi tijekom kuhanja odstranite pjenicu.
U međuvremenu očistite, operite i osušite povrće i sitno ga nasjeckajte ili smiksajte. Dodajte ga u lonac s fažolom cca 20 minuta prije kraja kuhanja, posolite, popaprite i dodajte po ukusu peperoncino (dodajte malo tople vode ako vam se čini da je juha pregusta). Kuhajte još malo i na kraju umiješajte nasjeckano začinsko bilje.
Poslužite toplo, možete u tanjur nakapati malo maslinovog ulja.
Napomena:
Ako volite gušću juhu, možete pred kraj kuhanja izdvojiti malo fažola, smiksati ga i vratiti ga u maneštru.
Izvor:
gastronomika.hr