Maneštra od leće i ječma

Sastojci:
po 20-ak dag leće i ječma
1 kapula (luk)
3,4 režnja češnjaka
2,3 mrkve
komadić celerova korijena
peršin
maslinovo ulje
lovorov list, sol, papar i peperoncino po ukusu
Priprema:
Stavite močiti leću nekoliko sati prije kuhanja.
Na ulju kratko prodinstajte nasjeckanu kapulu, mrkvu, celerov korijen i češnjak. Dodajte procijeđenu leću i ječam (orzo) koji ste prethodno dobro isprali u cjedilu pod mlazom hladne vode. Ulijte vodu (po potrebi je dolijevajte tijekom kuhanja), posolite, popaprite, dodajte lovorov list i peperoncino (probajte tijekom kuhanja da vam ne zaljuti previše jelo ako ne volite) i kuhajte uz povremeno miješanje cca sat vremena na srednjoj vatri.
Pred kraj izvadite lovor, dodajte nasjeckani peršin, po potrebi dosolite i popaprite. Poslužite toplo, možete u tanjur nakapati malo maslinovog ulja.
Napomena:
Idealna maneštra za hladne zimske dane. Po želji možete dodati i suhog mesa.
Izvor:
gastronomika.hr