OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sastojci:

1 paketić suhog graška (50 dag)

1 manja kapula

3,4 režnja češnjaka

1 mrkva

peršin

sol

papar

lovor ili ružmarin, po želji

Maneštra od suhog graška (biži špakadi/bisi spacai), 3.0 out of 5 based on 4 ratings

Priprema:

Grašak stavite u hladnu vodu i ostavite močiti preko noći. Isperite ga u cjedilu pod mlazom hladne vode i stavite ga kuhati u dosta vode, dodajte nasjeckanu kapulu, češnjak, mrkvu, lovorov list ili grančicu ružmarina (kasnije izvadite) i posolite. Maneštra se dugo kuha, povremeno promiješajte da se grašak ne uhvati za dno i ne zagori, a i zbog pjenice koja se stvara tijekom kuhanja. Ako želite ubrzati, kuhajte u ekspres loncu ili nakon cca sat i pol kuhanja propasirajte.

Maneštra je gotova kad su se biži (grašak) potpuno raspali u gustu kremu. Pred kraj kuhanja ubacite nasjeckani peršin i popaprite. Po želji dodajte malo sitne paštice (npr. u obliku riže/ risoni) i suhog mesa koje ste posebno skuhali.

Maneštra od suhog graška (biži špakadi/bisi spacai), 3.0 out of 5 based on 4 ratings

Napomena:

U drugoj varijanti ovu maneštru, koja je tipično zimsko tradicionalno jelo Sjevernog Jadrana, možete napraviti tako što na maslinovom ulju kratko prodinstate mrkvu, kapulu i celer, dodate prethodno namočen grašak, vodu, list lovora, povrtnu kocku i kuhate 40-ak minuta u ekspres loncu na laganoj vatri. Kad je jelo gotovo (po potrebi propasirajte) posolite i popaprite pa poslužite s prepečenim kockicama kruha i naribanim parmezanom.

Maneštra od suhog graška (biži špakadi/bisi spacai), 3.0 out of 5 based on 4 ratings

Izvor:

gastronomika.hr

Maneštra od suhog graška (biži špakadi/bisi spacai), 3.0 out of 5 based on 4 ratings
VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 3.0/5 (4 votes cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti

manestra od kelja 1

Maneštra od kelja

         …

juha od mlijeka

Juha od mlijeka

     …