Međimursko – primorski ručak

Sastojci:
4 veća škampa
1 avokado
3 šake riže
malo konjaka
3 mlada češnjaka
limeta
maslinovo ulje
Priprema:
Glave od škampa odvojiti i popržiti ih na maslinovom ulju. Dodati mladog češnjaka, kratko popržiti i dodati vode. Kuhati. Iz kliješta izvaditi meso i ostaviti ga sa strane. Oklope nastaviti kuhati cca 30 minuta za temeljac. Procijediti i držati na toplom. Na maslinovom ulju popržiti rižu, dodati mladog češnjaka i malo konjaka. Podlijevati toplim pripremljenim temeljcem i polako kuhati dok se riža ne skuha. Narezati avokado na kockice do 1 cm, pokapati limetom da ne pocrni i lagano umiješati u rižoto. Repove škampa očistiti, sve osim zadnjeg „članka“ oklopa pokapati s malo soka od limete i samo ih par sekundi prepržiti sa svake strane na maslinovom ulju. Servirati rižoto, položiti rep škampa na vrh i pokapati maslinovim uljem. Poslužiti odmah.
Napomena:
recept preuzet iz emisije Masterchef Nove TV
Izvor:
Ana Pilepić Kovačević & Ljubo Matulin, Masterchef