Nizozemska pita od jabuka

Sastojci:
za tijesto:
400 g brašna,8 žličica praška za pecivo,1 žličica soli
1 bjelanjak
200 g bijelog šećera
naribana limunova korica
250 g hladnog maslaca
za nadjev:
8 kiselih jabuka
2-3 žličice cimeta u prahu
šaka oraha, šaka lješnjaka
limunov sok
po želji malo šećera/meda/sirupa od agave
Priprema:
Tijesto: U brašno u koje ste dodali prašak za pecivo i sol, umiješajte bjelanjak i šećer. Dodajte naribanu limunovu koricu i komadiće maslaca pa mijesite dok tijesto ne postane mrvljivo, a zatim hladnim rukama oblikujte kuglu. Umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se odmori cca sat vremena .
Pobrašnite radnu plohu, valjak i tijesto. Razvaljajte 2/3 tijesta na debljinu ½-1 cm pa kalupom u kojem ćete peći pitu (promjera 24 cm) označite krug u tijestu kojeg potom pažljivo stavite na dno maslacem namašćenog kalupa (malo izbockajte vilicom).
Nadjev:
Oguljenim jabukama izvadite sjemenke, narežite na manje komadiće pa ih nakapajte limunovim sokom da ne posmeđe. Dodajte orahe, lješnjake (krupno nasjeckane/cijele) i cimet. Po želji možete dodati malo šećera/meda ili agavinog sirupa. Višak soka ocijedite pa smjesu jabuka, oraha i lješnjaka rasporedite na tijesto u kalupu i preko toga izmrvite preostalu količinu tijesta ili ga razvaljajte u trake pa ih posložite u obliku rešetke.
Premažite tijesto umućenim žumanjkom i stavite u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva. Pecite malo dulje od sat vremena, ovisno o pećnici (nikako dulje od 90 minuta), a ako vam se čini da počinje prebrzo dobivati zlatnu koricu, smanjite temperaturu na 150 stupnjeva.
Uz pitu od jabuka izvrsno paše šlag.
Napomena:
Izvor:
recept gđe. Lotte Keijzer Bogojev