pita od jabuka lotte

Sastojci:

za tijesto:
400 g brašna,8 žličica praška za pecivo,1 žličica soli
1 bjelanjak

200 g bijelog šećera
naribana limunova korica

250 g hladnog maslaca
za nadjev:
8 kiselih jabuka
2-3 žličice cimeta u prahu
šaka oraha, šaka lješnjaka
limunov sok
po želji malo šećera/meda/sirupa od agave

Nizozemska pita od jabuka, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Priprema:

Tijesto: U brašno u koje ste dodali prašak za pecivo i sol, umiješajte bjelanjak i šećer. Dodajte naribanu limunovu koricu i komadiće maslaca pa mijesite dok tijesto ne postane mrvljivo, a zatim hladnim rukama oblikujte kuglu. Umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se odmori cca sat vremena .
Pobrašnite radnu plohu, valjak i tijesto. Razvaljajte 2/3 tijesta na debljinu ½-1 cm pa kalupom u kojem ćete peći pitu (promjera 24 cm) označite krug u tijestu kojeg potom pažljivo stavite na dno maslacem namašćenog kalupa (malo izbockajte vilicom).

Nadjev:
Oguljenim jabukama izvadite sjemenke, narežite na manje komadiće pa ih nakapajte limunovim sokom da ne posmeđe. Dodajte orahe, lješnjake (krupno nasjeckane/cijele) i cimet. Po želji možete dodati malo šećera/meda ili agavinog sirupa. Višak soka ocijedite pa smjesu jabuka, oraha i lješnjaka rasporedite na tijesto u kalupu i preko toga izmrvite preostalu količinu tijesta ili ga razvaljajte u trake pa ih posložite u obliku rešetke.

Premažite tijesto umućenim žumanjkom i stavite u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva. Pecite malo dulje od sat vremena, ovisno o pećnici (nikako dulje od 90 minuta), a ako vam se čini da počinje prebrzo dobivati zlatnu koricu, smanjite temperaturu na 150 stupnjeva.

Uz pitu od jabuka izvrsno paše šlag.

Nizozemska pita od jabuka, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Napomena:

Nizozemska pita od jabuka, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Izvor:

recept gđe. Lotte Keijzer Bogojev

Nizozemska pita od jabuka, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti