Njoki od bundeve s ružmarinom

Sastojci:
1 kg očišćenog mesa bundeve
25 dag brašna (oštrog)
1 jaje
nekoliko grančica ružmarina
naribani parmezan
putar
sol
papar
Priprema:
Narežite bundevu (buča/buća) na kriške, stavite u pleh, prekrijte aluminijskom folijom i pecite je cca 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva – dok ne omekša. Propasirajte je i pustite da se ohladi. Posolite, dodajte jaje, svježe samljeveni papar i veći dio brašna.
Na pobrašnjenoj plohi brzo umijesite tijesto i po potrebi dodajte još brašna. Pustite da odstoji cca 5 minuta, a potom tijesto razvaljajte u tanke dugačke valjke pa režite njoke (možete ih pritisnuti vilicom ili lagano prevući preko ribeža).
Ubacite ih u kipuću posoljenu vodu i kad isplivaju izvadite ih, stavite u zdjelu ili u cjedilo.
U međuvremenu na putru (količinu odredite po želji) kratko popržite nasjeckane iglice ružmarina, dodajte njoke (valjušci), pažljivo promiješajte i poslužite s naribanim parmezanom.
Napomena:
po želji, u njoke koje ste stavili na putar i ružmarin možete dodati i malo vrhnja za kuhanje
Izvor:
gastronomika.hr